O víkendu se konal šestý ročník Burgerfestu, který obsadil venkovní plochu před holešovickým výstavištěm. Na čtyřicet stánků s burgery představilo své nejlepší kousky a nechyběl ani Jack Daniel‘s, který je generálním partnerem celé akce. Byla mu proto vyhrazena celá zóna, kde zaparkoval se svým pop-up barem v podobě kamionu. Celá akce se konala pod záštitou americké ambasády.

Brány Burgerfestu se otevřely v deset hodin dopoledne a pravděpodobně to byla ta nejlepší doba si zde dát burger. Od druhé hodiny odpolední až do večera byla u každého ze stánků dlouhá fronta, která se různě klikatila, promíchávala s dalšími frontami a bylo těžké rozpoznat, kam která vede. Před všemi vystavujícími, kteří ty dva dny strávili u grilu, smekám, protože tohle musela být nejdelší šichta jejich života. Některé ze stánků na takový nával ani nebyly připraveny a jejich objednávkovo-výdejový systém pokulhával.

Stání ve frontách však zpříjemňoval program na svou stagích, který se promítal na velkoplošné obrazovky, a tak bylo dobře vidět, co se zrovna děje, i když jste nestáli úplně u pódia. Hudebníci (Tonya Graves, Metallica Revival, The Tap Tap a další) se střídali s kuchařskými show zahraničních hostů, které zase nahradil živý vstup populární stand up comedy Na stojáka, fashion show nebo soutěž v požírání burgerů.

I my si naštěstí přivstali, takže jsme se k pár burgerům dostali. Začali jsme burgerovým menu u stánku restaurace Legenda, kde nabízeli Kahuna (hovězí, cheddar, BBQ omáčka, česneková majonéza), Bacon (hovězí, provolone, slanina, sweetchilli, majonéza, rukola) a Caesar (krůtí, slanina, rajče, dresing, salát). Pokračovali jsme ke stánku George Prime Burger, relativně novému podniku, o kterém se ale dost mluví. A je proč. Jejich slider s černým lanýžem (hovězí, lanýž, cibulový džem, provelone a zelenina) patřil jednoznačně na první místo, byť jsme toho tentokrát bohužel moc ochutnat nestihli.

I druhý burger z jejich výroby, California s domácím guacamole a čerstvou tomatovou salsou, byl super. Na odlehčení jsem si dala grilovaný salát s lososem marinovaným v ginu a doprovod belgické hranolky u jednoho z několika stánků, které je nabízely. Zapíjeli jsme to mladým kokosem, drinkem z Jacka D. a pivem (poznámka pro hnidopichy – já měla kokos, doprovod pivo. Ani jeden nejsme tak odvážnej, abychom to kombinovali). Na výběr však bylo i víno, džusy, limonády, voda. Zkrátka dost pití na to, aby pořadatelé mohli omluvit šacování a zabavování nápojů u vchodu.

A komu by už nejely burgery, mohl si dát gruzinský šašlik, hotdog, steak či všudypřítomnou asijskou kuchyni v podobě závitků, sladkou croblihu nebo zmrzlinový sendvič. My však pokračovali v burgrech. Zaujal mě stánek Koza Roza Restaurantu. Jejich stejnojmenný burger obsahoval hovězí, kozí sýr a brusinky. Chuťově nebyl špatný, ale k objednávce došlo kolem třetí hodiny, což už začínalo být nepříjemné.

Ve snaze obsloužit co nejrychleji bylo maso nedodělané. Škoda, potenciál tam byl. Závěrečnou jsme si dali u stánku Delish, kde jsme ochutnali jejich klasický Delish Bacon Burger (hovězí, slanina, cheddar, cibule, rajče) a chobotnicový speciál. Limetkovo-česnekové aioli, které jej doprovázelo, bylo super, já česnek miluji. Ale jeho výrazná chuť šla na úkor chuti chobotnice.

Na Burgerfestu se představily známé řetězce (TGI Friday‘s, Tom‘s Burger, The Pub a další) i malé regionální restaurace (například kladenský Rock‘n‘Roll či královéhradecký Choosy Fresh Choice). A některé z restaurací připravovaly i burgery pro nemasožravce. Co mě však překvapilo, a to i přesto, že motto festivalu zní „V hovězí věříme“, jak málo burgerů z jiného než hovězího masa vystavovatelé nabízeli. Jedinou výjimku tvořil jehněčí burger u Kaiser Franze, zvěřinový u The Pub, trhaná vepřová plec u některých dalších vystavovatelů a nejvíce se odvázali již zmínění Delish burger s chobotnicí.

Od téměř čtyř desítek vystavovatelů bych čekala větší kreativitu, podobně jako na minulém ročníku měli návštěvníci možnost ochutnat sobí burger, případně jako jsem měla já na jiné akci možnost ochutnat burger s foie gras. Populární letos byly i černé a jiné barevné žemle, které nabízelo hned několik stánků. Naštěstí většina vystavovatelů nabízela své burgery i ve slider verzi, a tak je možné, že, nebýt odrazujících front, by se do nás ještě něco málo vešlo. A i když hodně lidí zůstávalo trpělivých a ve frontách vyčkalo, našlo se u okolních stolů a na trávě i dost hlasitých protestů. Snad tedy tento festival nezajde na svůj vlastní úspěch.

 

BURGERFEST 2017