Vařila na Novém Zélandu, v Austrálii, ale i u Jamieho Olivera v Anglii. Procestovala Vietnam a teď oblíbená kuchařka a cestovatelka Kamila Kamu Rundusová vydala svou autorskou prvotinu. Nejbarevnější kuchařka představuje lidem exotický svět zahraniční gastronomie a přináší recepty na jihoamerická, asijská a další exotická jídla, ve kterých Kamu používá suroviny, které jsou dostupné i v České republice, avšak tak, aby si uchovaly svou autentickou chuť a příběh.

Barevně, exoticky, ale z dostupných surovin

„Rozhodla jsem se, že psaní svých zážitků z cest po světě posunu na další úroveň a po roce sbírání materiálu se konečně vrhnu na vydání pořádné kuchařky plné barevných fotek lidí a jídel, ve které sepisuji recepty a tipy, kde suroviny sehnat, jak je zpracovat a jak si nejlépe pohrát s jejich chutěmi,“ říká Kamu.

Kuchařka je určená nejen „domácím“, ale i profi kuchařům, kteří mají zájem rozšířit své portfolio o nové zajímavé suroviny a postupy. Kafrové listy, asijská skořice, tamarind, garam masala, to je jen zlomek surovin, které Kamu ve své kuchařce používá. Čtenáři zde najdou recepty, jako je Nem Chua (vietnamské fermentované vepřové maso), naložený vietnamský česnek nebo nakládané chilli habanero nasladko s kokosovou pastou.

Kromě exotických pokrmů Kamu ukazuje i mnoho kuchařských technik, zároveň čtenáře seznamuje s bizarními příběhy, které se jí při výpravách staly. „Když jsme cestovali po Vietnamu, strhli mi z ramena dva kluci, kteří projížděli kolem, kabelku. V ní jsem měla telefon s nezálohovanými fotkami, takže jsem o ni v žádném případě nechtěla přijít. Tak jsem se jí prostě zuby nehty držela i poté, co mě táhli chvíli po zemi. Kluci to nakonec vzdali, já skončila úplně odřená ležet na ulici, ale v ruce jsem vítězoslavně držela kabelku,“ vypráví Kamu.

V Nejbarevnější kuchařce je kladen důraz zejména na důsledné vysvětlení jednotlivých exotických surovin, tipy a přiblížení, jak je správně použít, zároveň na kvalitu a čerstvost.
„Zásadní je pro mě i výživnost jednotlivých jídel, ráda vařím zdravě, efektivně a zamýšlím se nad skladbou použitých surovin. Nejraději vařím tzv. ‚beze zbytku‘, tedy abych maximálně využila veškerých surovin,“ přibližuje Kamila.